top of page
No hay tags aún.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey

Passatges per a la metròpoli


La urbanitat metropolitana, referint-nos a les condicions idònies per a l’habitabilitat urbana també té a veure amb entendre les infraestructures no només com a xarxa de comunicació de transport sinó també com un espai urbà de trobada entre ciutadans.


En l’actual escenari de creixement urbà, els individus necessiten desplaçar-se a través de llargues distàncies i a diferents destins. La realització d’aquests desplaçaments tendeix cada vegada més a realitzar-se des d’una varietat de medis de transport que possibilita la mobilitat a diferents velocitats i per tant a diferents formes de gaudir del paisatge durant el desplaçament.


Per altra banda, la complexitat de les xarxes d’infraestructures de la mobilitat han dibuixat una metròpolis diversa, dispersa i fragmentada. L’urbanisme de la zonificació i la monofuncionalitat de les grans infraestructures ha contribuït a crear noves fronteres, a vegades infranquejables, especialment per la societat més vulnerable. El que ahir es va projectar com a sistemes exclusivament de servei per al transport i sovint de manera aliena al teixit urbà i als seus espais, avui, a la ciutat del segle XXI es presenten com a espais d’oportunitat a colonitzar-los o si més no, treballar els seus marges o volumetries, per d’aquesta manera, integrar-los en la ciutat.


En aquest context han sorgit darrerament iniciatives preocupades per les diverses problemàtiques derivades de les grans infraestructures i la recuperació i reivindicació de l’espai urbà pels vianants i la mobilitat lenta i “tova”, com també la vetlla per la cohesió i vertebració territorial. Un exemple és el Programa internacional “Passages: Espais de transició per la ciutat del segle XXI” liderat per l’Institut pour la Ville en mouvement (IVM) Citroen Peujot, que reivindica el passatge com a espai urbà que recupera la continuïtat urbana i la urbanitat en paisatges infraestructurals. La qüestió del passatge com a drecera, com a espai de transició, com a recorregut privilegiat, es torna així un repte crucial per facilitar els accessos als diferents equipaments urbans.


Sota aquest pretext, us invitem a consultar els resultats del Concurs d’Idees Passatges Metropolitans, organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i IVM, on es van treballar 6 passatges emplaçats a vuit municipis de la metròpolis, que han aportat idees, i reflexions sobre aquests espais articuladors que cohesionen el teixit urbà i les infraestructures i vetllen per la mobilitat de les persones.


Per a més informació visiteu l’enllaç següent:

http://www.amb.cat/s/web/territori/urbanisme/passatges

bottom of page